Høringssvar: Nu skal den politiske aftale om demokratiske virksomheder i mål

Der blev lagt champagneflasker på køl i Tænketanken Demokratisk Erhverv, da der for første gang i årier blev indgået en aftale, der skulle forbedre forholdene for demokratiske virksomheder – men først når aftalen er blevet til lov, kan propperne sprænges. I onsdags indsendte vi vores høringssvar

1. december 2023 blev alle Folketingets partier enige om at forbedre vilkårene for landets demokratiske virksomheder. Som en del af en ekspertarbejdsgruppe indgav Tænketanken Demokratisk Erhverv sine anbefalinger til aftalen før den blev indgået.

Nu er det tid til, at lovforslaget skal præciseres, så vi kan komme i mål med hensigten: At styrke kendskabet til de demokratiske virksomheder, fjerne forhindringer og gøre det nemmere at etablere nye demokratiske virksomheder.


Kendskabet skal styrkes og forhindringer fjernes
En af de vigtige præciseringer i Tænketanken Demokratisk Erhvervs høringssvar er, at virksomhederne skal kunne benytte medlemmernes kontaktoplysninger til at gøre medlemmerne opmærksomme på, at de har demokratiske rettigheder og indflydelse i kraft af deres medlemskab. Det kræver, at de juridiske barrierer, der lige nu står i vejen for at virksomhederne kan kontakte deres medlemmer, fjernes.


Der stiftes for få demokratiske virksomheder i Danmark – kun 0,6 % af de nyopstartede virksomheder stiftes på et demokratisk grundlag. En anden af Tænketanken Demokratisk Erhvervs præciseringer skal sikre, at det nystartede virksomheder kan bevare den demokratiske ejerform, samtidig med at de kan få tilstrækkelig finansiering udefra.


En hensigt med lovforslaget er, at det skal være nemmere at omdanne sig til en demokratisk virksomhed. Men i lovforslaget lægges der op til at muligheden for at omdanne sig indføres med en såkaldt ’solnedgangsklausul’ sådan at omdannelsen ikke vil være permanent, men en midlertidig ordning på 2,5 år – det forholder Tænketanken Demokratisk Erhverv sig naturligvis kritisk overfor.

Du kan læse meget mere i hele vores høringssvar HER.

Relaterede opslag: