”De unge bidrager med noget på lige fod med dem, der har siddet i bestyrelser længe”

Det er vigtigt at tale højt om alt det, de unge bidrager med i bestyrelserne. Det mener Signe Marie Obel, der netop har færdiggjort et års netværksforløb og bestyrelsesuddannelse i Demokratisk TalentLab

Da Signe Marie Obel var til sit første bestyrelsesmøde, skulle der nedsættes et ansættelsesudvalg. Den dengang 19-årige og lidt usikre Obel meldte sig. Straks faldt en kommentar fra et af de mere erfarne bestyrelsesmedlemmer om, at det ‘sikkert var smart at have sådan en ung kvinde i udvalget.’ Er det derfor, jeg er her? tænkte Signe Marie Obel.

Heldigvis fortalte andre, erfarne bestyrelsesmedlemmer hurtigt, at hun havde meget mere at byde på: ’Du er her jo altid,’ sagde en. For faktisk kastede Signe Marie Obel sig helhjertet og dedikeret ind i bestyrelsesarbejdet, var i kontakt med mange af medlemmerne – og havde i øvrigt plads i kalenderen til netop det. ’Man behøver ikke vide det hele,’ sagde en anden: ’Det er nok, at man har forberedt sig, har læst papirerne og dukker op til møderne’. Lidt efter lidt forsvandt usikkerheden.

”Når jeg kigger tilbage, så har jeg nok været et af de mest velforberedte mennesker i det rum,” siger Signe Marie Obel.

Vejen ind i erhvervsdemokratiet
I dag er Signe Marie Obel 26. Hun er forholdsvist nyuddannet fra CBS og arbejder som politisk rådgiver i paraplyorganisationen Globalt Fokus. Og så har hun allerede flere bestyrelsesposter på CV’et. Ud over seks år i Det Danske Spejderkorps’ bestyrelse har hun også været bestyrelsesmedlem i paraplyorganisationen ’Spejderne’. Og så sidder hun i dag i bestyrelsen for den globale pigespejderorganisation WAGGGS med 10 millioner medlemmer.

Det Danske Spejderkorps ejer butikskæden Spejder Sport. Og dermed blev bestyrelsesarbejdet i Det Danske Spejderkorps også Signe Marie Obels vej ind i det demokratiske erhvervsliv.

”Jeg vidste, at man fik rabat,” klukker Signe Marie Obel. Men snart blev hendes interesse vækket langt ud over rabatterne: Det stod klart, at her kunne hun bidrage med, hvad hun som ung forbruger synes er vigtigt – og det gælder især bæredygtighed.

Netværk støtter unge bestyrelsesmedlemmers udvikling
Det var generalsekretæren i spejderkorpset, der først gjorde Signe Marie Obel opmærksom på muligheden for at blive en del af Demokratisk TalentLabs netværk. Demokratisk TalentLab er nemlig både et projekt for unge, der vil være klogere på de mulighederne i demokratiske virksomheders repræsentantskaber og bestyrelser – og for unge, der allerede er valgt ind. Her kan deltagerne blive en del af Netværk for Yngre Medlemsvalgte, tage en bestyrelsesuddannelse og at få tildelt en mentor fra Demokratisk TalentLab.

”Det lød som en klub, man gerne vil være en del af,” fortæller Signe Marie Obel:
”Vi bliver taget alvorligt som en kæmpe ressource og som nogen, hvis deltagelse skal værnes om.”

Signe Marie Obel har igennem Demokratisk TalentLab fået værktøjer til at navigere i strukturerne i et bestyrelseslokale – og redskaber til, hvordan hun kan udfordre nogle af de fastlåste vaner. Det gælder for eksempel de lange bilagspakker, der nogle gange tæller 200 bilag – et tema hun tog op til sin bestyrelseseksamen, der udløste et certifikat for at have gennemført netværksforløbet.

”Jeg har fået støtte til at reflektere over, hvilke af strukturerne, der skal være der. Hvad er lovpligtigt? Hvad er fleksibelt? Hvad kan vi godt ændre på?” siger Signe Marie Obel.

De unges bidrag
I netværket under Demokratisk TalentLab har Signe Marie Obel følt sig privilegeret ved at have startet sin bestyrelseskarriere i en organisation, der allerede havde et særligt fokus på unge.

”Der har været nogle kampe, jeg ikke har skullet tage,” siger hun.

Og så mener Signe Marie Obel, at andre demokratiske virksomheder godt kan lære noget af Det Danske Spejderkorps.

”Det der med at tænke i, om man skal have nogle rammer for, hvor længe man kan sidde i bestyrelsen. Og så er der noget med at huske, at de unge også for eksempel er elnet-kunder eller handler i et supermarked. I spejderbevægelsen er der en tydelig sammenhæng mellem det at være ung og være spejder. Men det er også en kompetence at være forbruger og have en særlig forbrugerprofil. Min forsikringsprofil er for eksempel meget anderledes end en mand på 60 års er, så der er nogle andre behov, der også skal repræsenteres,” siger Signe Marie Obel og fortsætter:

”Det er vigtigt at tale den diversitet op. De unge bidrager med noget på lige fod med dem, der har siddet i bestyrelser længere.”

Ud over hendes nuværende bestyrelsesarbejde ønsker Signe Marie Obel sig nogle poster, hvor hun kan bidrage til noget mere nært.

”Jeg kunne godt ønske mig en bestyrelsespost, der var lidt tættere på, hvor jeg har mulighed for at sætte et grønt og ungt aftryk på nogle af de større virksomheder,” siger Signe Marie Obel.

”Og så tror jeg, at der er et kæmpe potentiale i at tale det demokratiske ejerskab op i organisationerne.”