Regeringen er kommet med et nyt lovforslag, hvor der lægges op til at beskytte danskerne mod stigende varmepriser og skabe mere transparens.
Der er dog tre områder i lovforslaget, som kan få alvorlige konsekvenser for antallet af danskere, der konverterer fra gas og olie til fjernvarme og for driften og ejerskabet af fremtidens varmeforsyning.
Prisloft for forbrugerpriser på fjernvarme
Et prisloft har til formål at beskytte danskerne mod stigende varmepriser. Et prisloft skaber dog usikkerhed i økonomien hos andelsejede fjernvarmeselskaber, hvilket kan gøre det mindre attraktivt at skifte til fjernvarme, og gøre det dyrere for dem, som alligevel vælger at skifte til fjernvarme.
Vi anbefaler, at prisloftet genovervejes, og at der som minimum tages forbehold for de bekymringer som vi og en række andre organisationer har i forhold til forslaget til et prisloft.
Forbud mod § 60 selskaber
Et forbud mod § 60 selskaber betyder i praksis, at kommuner tvinges til at omdanne visse kommunale fjernvarmeselskaber til aktie- eller anpartsselskaber. Det kan tolkes som et angreb på den demokratiske model for fjernvarmedrift og -ejerskab i Danmark, og det strider mod andre politiske målsætninger om at fremme det demokratiske ejerskab.
I stedet for et forbud foreslår vi i stedet en mulighed for, at et hvert fjernvarmeselskab frit kan vælge mellem selskabsformer inden LEV-loven (Lov om visse erhvervsdrivende virksomheder).
Termonet og sikkerhed for nuværende projekter
Termonet kan være en del af løsningen på en række varmeforsynings- og konverteringsudfordringer i landdistrikterne. Der er i alles interesse at realisere eksisterende termonetprojekter, så der kan opnås bedre viden om termonets potentiale.
Vi opfordrer derfor til, at der for såvel kommuner som for forbrugerejede selskaber (amba’er), der allerede har foretaget investeringer i termonet, så vidt muligt skaber sikkerhed for deres økonomi.
Du kan læse meget mere i hele høringssvaret her: