Søg
Close this search box.

Kortlægning af Danmarks demokratiske virksomheder 2024

Danmarks demokratiske virksomheder er i vækst og investerer mere end resten af landets virksomheder. De er desuden mere stabile, går mindre konkurs og har høj produktivitet.

Forsiden af rapporten. Grafik af Tetrabit.

Fire konklusioner fra rapporten

Demokratiske virksomheders andel af omsætningen i dansk erhvervsliv er steget med 10 pct. – fra 9 pct. i 2017 til 10 pct. i 2021.

Det er særligt indenfor finans- og forsyningsområdet, at de vækster. Imens går demokratiske virksomheder en anelse tilbage inden for detail og industri.

Demokratiske virksomheder har et højt investeringsniveau målt ved nettoinvesteringer relativt til omsætning – 16 pct. over andre virksomheder for perioden 2017 til 2021.

Demokratiske virksomheder står for en høj produktivitet målt ved resultat efter skat per årsværk – den er 18 pct. højere end i øvrige virksomheder for perioden 2017 til 2021.

Over en periode på to og et halvt år er 31 demokratiske virksomheder, svarende til 0,06 pct. årligt, gået konkurs. Til sammenligning gik i alt 6.948 virksomheder konkurs i 2023 alene, svarende til 0,87 pct. Altså havde demokratiske virksomheder en konkursrate, der var under en tiendedel af konkursraten for øvrige virksomheder i perioden.

Danmarks demokratiske virksomheder er i vækst og investerer mere end resten af landets virksomheder, det viser en ny rapport fra Tænketanken Demokratisk Erhverv 

Undersøgelsen er dækket i Jyllands-Posten, i en længere analyse i Berlingske og i Finanswatch. 

En ny rapport fra Tænketanken Demokratisk Erhverv viser, at demokratiske virksomheder er i vækst og leverer stærkt på afgørende økonomiske parametre.

I dag står demokratiske virksomheder for over 10 pct. af omsætningen i dansk erhvervsliv. Og særligt inden for finans- og forsyning, går demokratiske virksomheder frem.

Investerer mere

Undersøgelsen viser desuden, at demokratiske virksomheder har et højere investeringsniveau – 16 pct. over andre virksomheder for perioden 2017 til 2021. Hvis man forestillede sig, at alle virksomheder i Danmark havde investeret på samme niveau som demokratiske virksomheder, var der på ét år investeret 35 milliarder mere i udvikling af dansk erhvervsliv.

Og det er bare ét af flere tegn på, at virksomheder, der er ejet af enten medlemmer, kunder, producenter eller medarbejdere, både tænker mere langsigtet og med stor økonomisk fornuft, mener administrerende direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv, Jens Jonatan Steen:

”At de demokratiske virksomheder tænker langsigtet, fører til investeringer i udvikling af danske virksomheder, arbejdspladser – og helt konkret i den grønne omstilling – udrulning af fibernet, fjernvarme og lokal udvikling.”

Hvis man forestillede sig, at alle virksomheder i Danmark havde investeret på samme niveau som demokratiske virksomheder, var der på ét år investeret 35 milliarder mere i udvikling af dansk erhvervsliv.

Lavere konkursrate

Investeringsniveauet blandt danske virksomheder har generelt været lavt siden finanskrisen, men her viser de demokratisk ejede virksomheder vejen. Investeringerne synes at betyde, at de demokratiske virksomheder kan lave langsigtet vækst og også om mange år drive sunde forretninger.

”Det er klart, at de demokratiske virksomheder går op i at bidrage til det samfund, de er en del af.  Deres medlemmer – og dermed deres ejere – er jo bredt repræsenteret i samfundet. Derfor skiller de sig markant ud på deres imponerende investeringsvilje,” siger Jens Jonatan Steen.

Ud over de langsigtede investeringer kan de demokratiske virksomheders lave konkursrate være endnu et udtryk for, at de simpelthen er mere stabile og mere robuste i krisesituationer end andre virksomheder.

Høj produktivitet oven i hatten

Det høje investeringsniveau kunne være problematisk, hvis ikke også produktivitetsniveauet var højt – så kunne det nemlig være udtryk for overinvestering. Men det er altså ikke tilfældet. Tværtimod har demokratiske virksomheder en høj produktivitet, viser rapporten.

“Der har i løbet af de senere år været en del debat om, hvorvidt den demokratiske ejerform også er god til at drive forretning på fornuftig vis. Konklusionerne i denne rapport viser tydeligt, at det er de”, afslutter Jens Jonatan Steen.

Bag om rapporten

Danmarks demokratiske virksomheder – en sektor i vækst er lavet af Tænketanken Demokratisk Erhverv v. seniorkonsulent Troels Glæsner og analysechef Andreas Pinstrup Jørgensen. Undersøgelsens store registeranalyse trækker på et forskningssamarbejde mellem Tænketanken og Center for Corporate Governance på CBS.

Video og lyd om udgivelsen